AMA met de projectleider van Haven Dweab

Op 20 oktober 2020 heeft de projectleider (Dweab) van Haven een AMA uitgevoerd met het BKEX-team op Telegram. Hieronder vindt u een transcriptie van het gesprek, waarbij alle vragen worden beantwoord door Dweab.

Kun je jezelf aan ons voorstellen, Dweab, voordat je deze dingen uitlegt?

Bedankt Jenny. Ja. Ik ben een cryptograaf en software engineer met jarenlange ervaring. Ik begon met het schrijven van code rond 1984. Ik heb in de loop der jaren verschillende succesvolle digitale bedrijven opgericht en raakte ongeveer 4 jaar geleden gefascineerd door blockchain.

Dus wat is het Haven-protocol precies?

Het is een ecosysteem van particuliere synthetische activa waarmee iedereen zijn vermogen kan opslaan en gebruiken in een digitale kluis die het bezit in een reeks verschillende activaklassen, waaronder fiatvaluta's, grondstoffen en edele metalen. Ze kunnen kiezen of ze marktvolatiliteit of prijsstabiliteit willen, allemaal binnen de Haven-kluis.

Hoe lang bestaat het project?

De oorspronkelijke ontwikkelaars begonnen begin 2018 met het project.Om verschillende redenen konden ze het project niet voltooien en daarom nam een gemeenschapsteam de ontwikkeling over in januari 2019 en in juli van dit jaar hebben we de belofte waargemaakt en xUSD gelanceerd als fase 1 van het project. We zijn echt een door de gemeenschap geleid project en hebben geen ICO of soortgelijke projectfinanciering gedaan.

U zegt dat gebruikers hun vermogen 'privé' kunnen opslaan, kunt u dat nog wat uitbreiden?

Zeker, dus Haven [XHV] is een Proof of Work cryptocurrency gebaseerd op Monero en erft dus al zijn hoog aangeschreven privacyfuncties, inclusief anonieme rekeningen en saldi, evenals volledig privé transacties. Alle activa in het Haven-netwerk profiteren ook van dezelfde privacyset als XHV

Waarom heb je ervoor gekozen om Haven met privacy te bouwen?

Een goede vraag en een die onderwerp is van veel discussie in de media- en cryptocurrency-wereld. 

Allereerst zijn wij van mening dat privacy een fundamenteel mensenrecht is dat voor iedereen beschikbaar zou moeten zijn, niet alleen voor degenen die het zich kunnen veroorloven of die de 'juiste' connecties hebben. Geld is het meest fundamentele en essentiële goed voor burgers om productief deel te nemen aan een samenleving. 

Zonder controle te hebben - je zou het 'financiële autonomie' kunnen noemen - dan ben je jegens regeringen, financiële instellingen en bedrijven verplicht om je de keuze te geven hoe je je financiële zaken regelt.

Bovendien, met geld dat steeds dichter bij het digitale tijdperk komt, zouden bedrijven veel van de bestaande cryptocurrencies niet gebruiken vanwege de transparantie van de rekeningen en transacties. Dit zou betekenen dat veel bedrijven elke vorm van commerciële privacy verliezen. Hoewel er private cryptocurrencies zijn en er zijn stablecoins, zijn er geen die deze twee combineren en Haven bestaat om dit te veranderen.

Monero werd gekozen als het platform om Haven op te bouwen om een aantal redenen, waaronder:

  • Het heeft standaard basislaagprivacy (geen optionele privacy omdat dit niet effectief is gebleken)
  • Een grote, zeer bekwame ontwikkelaarsgemeenschap die het protocol actief verbetert
  • De technologie wordt algemeen beschouwd als de sterkste gebruikersversleuteling en daarom de privacy van alle grote cryptocurrency en heeft een relatief lange geschiedenis sinds 2014.

Dus er is meer dan één valuta in het netwerk?

Ja, op dit moment hebben we XHV en xUSD live op mainnet en binnen de komende maanden zullen we de volgende fase van Haven-assets (bekend als xAssets) aan mainnet toevoegen zodat iedereen deze kan gebruiken. We wilden enkele van de meer algemeen bekende en gebruikte middelen introduceren om ervoor te zorgen dat het netwerk blijft groeien en we zoveel mogelijk mensen kunnen laten profiteren.

We hebben xUSD gelanceerd als de eerste xAsset, aangezien het de wereldwijde reservevaluta is en de overgrote meerderheid van alle transacties raakt. Daarnaast zijn veel grondstoffen, zoals olie, geprijsd in USD, dus het was logisch om dit als de primaire release te hebben.

Dus fase twee zal bestaan uit:

  • xCNY en xEUR - Het hebben van de Chinese yuan en euro was belangrijk omdat deze ons gebruikersbestand zullen uitbreiden naar regio's met een hoog gebruik van cryptocurrencies en digitaal geld al als de toekomst omarmen.
  • xGOLD en xSILV - een groot aantal van onze gemeenschap heeft om Goud en Zilver gevraagd en omdat het de meest erkende en meest verhandelde edelmetalen zijn, dachten we dat er waarschijnlijk een vraag zou zijn voor gebruikers om zich in te dekken tegen de huidige wereldwijde economische situatie

Dus hoe worden de activa gedekt ... heb je onderpand bij een bank?

Kortom nee, Haven werkt heel anders dan vrijwel elk ander stablecoin-project dat bestaat. Het maakt gebruik van wat bekend staat als een 'mint & burn'-mechanisme om te garanderen dat de xAssets altijd hun peg behouden. U kunt XHV dus beschouwen als het netwerkonderpand en dit kan worden geconverteerd naar elk van de andere ondersteunde middelen met behulp van uw digitale kluis. Het wordt uitgevoerd zonder derden of ontsporing en u kunt op elk moment een onbeperkt bedrag converteren. De 'mint & burn' zorgt er ALTIJD voor dat $1 aan XHV altijd converteerbaar is naar 1xUSD zodat het nooit zijn koppeling aan de Amerikaanse dollar kan verliezen

Dus je moet XHV bezitten om te kunnen converteren naar alle andere xAssets?

Precies, dus op het moment van schrijven zijn er ongeveer 13 miljoen XHV in omloop, maar dit aantal kan drastisch veranderen afhankelijk van de vraag naar een privé digitaal goud [xGOLD] of een digitale Yuan [xCNY], want om bijvoorbeeld $1M aan xGOLD te creëren dezelfde USD-waarde van XHV moeten verbranden en dit vermindert op zijn beurt het aanbod van XHV dat op de markt beschikbaar is. Als je eraan toevoegt dat Haven het allereerste 'gekleurde munt'-protocol op een cryptonote-munt heeft geïmplementeerd, dan is er vrijwel geen limiet aan wat er in de toekomst aan het netwerk zou kunnen worden toegevoegd.

Dus je zou later met gekleurde munten veel verschillende valuta's, grondstoffen of zelfs aandelen aan Haven kunnen toevoegen? Kunt u iets meer uitleggen over dit concept?

Ja. De term "Coloured Coins" beschrijft losjes een klasse van methoden voor het weergeven en beheren van activa uit de echte wereld bovenop een blockchain. Het werd oorspronkelijk voorgesteld als een 2e laag bovenop de Bitcoin-blockchain en we zijn er net in geslaagd dit met succes te doen op Haven, dus we hebben nu de mogelijkheid om dit met volledige privacy te doen. We denken dat dit een enorm potentieel zal helpen ontsluiten voor het democratiseren van investeringsmogelijkheden voor iedereen met een computer of mobiel apparaat, ongeacht de status of locatie.

Zodra iemand XHV bezit, hoe kunnen ze het dan omzetten in een ander actief?

We hebben onze eigen set digitale kluizen ontworpen en gebouwd die beschikbaar zijn voor de belangrijkste besturingssystemen en die op elke desktop of mobiel apparaat kunnen worden gebruikt. We zijn ook een app aan het ontwikkelen waarmee hardwareportefeuilles kunnen worden gebruikt voor het opslaan van uw xGOLD enz. Zodra u uw XHV in de kluis heeft, is het een kwestie van een paar klikken om deze om te zetten naar een ander item, waar u vrijwel onmiddellijk een bevestiging van krijgt de transactie. We gebruiken externe Oracle-providers om de activaprijzen in het netwerk in te voeren en ons de relevante wisselkoersen voor elk te geven.

Kunt u wat meer uitleggen over de orakels die u gebruikt?

Dus al vroeg in de ontwikkeling was het oorspronkelijk de bedoeling om ons eigen orakel te hebben om de prijsfeeds te leveren, maar dit werd geacht open te staan voor mogelijke manipulatie en sindsdien is de technologie beschikbaar gekomen om onafhankelijke derde partijen in staat te stellen de geverifieerde orakelgegevens te verstrekken netwerkbehoeften voor wisselkoersen. We hebben hiervoor in eerste instantie Chainlink gebruikt en zijn momenteel bezig met het integreren van Band Protocol. We zullen in de loop van de tijd meer Oracle-providers toevoegen om ons meer netwerkweerbaarheid en censuurweerstand te geven, evenals om te helpen bij het langetermijndoel van decentralisatie.

Kunt u ons een idee geven van hoe de roadmap voor Haven er de komende maanden uitziet?

Ja, er gebeurt momenteel veel met projectontwikkeling. We zijn bezig met het afronden van de ontwikkeling van de webkluis met xUSD-functionaliteit en mobiele en hardwareportefeuilles. De volgende belangrijke mijlpaal is de 2e fase van xAssets op mainnet en we zijn bezig met het opzetten van een stichting om het project te formaliseren en een meer systematische benadering van projectontwikkeling mogelijk te maken.

En waar zijn de beste plaatsen voor nieuwe gebruikers om bij het project betrokken te raken en contact op te nemen met het team?

Onze meest actieve community en waar het team de meeste tijd doorbrengt, is op ons Discord-kanaal. We hebben ook Twitter, Medium, Telegram, Reddit, Blockfolio Signal en natuurlijk onze website.

Website: https://havenprotocol.org/

Discord: https://discordapp.com/invite/CCtNxfG

Twitter: https://twitter.com/HavenXHV

Reddit: https://www.reddit.com/r/havenprotocol/

Gemiddeld: https://medium.com/@havencurrency

Telegram: https://t.me/XHVHavenProtocol

BlockFolio: https://blockfolio.com/coin/XHV

Als de regelgeving morgen verandert, hoe zou u dan integreren in een tokenized security? Hoe voldoet u aan de regelgevende autoriteiten in termen van KYC, DD en AML? Hoe activeert u mechanismen voor geschillenbeslechting en voert u een transactie uit of maakt u deze ongedaan?

Omdat we pure krijgsgevangenen zijn zonder financiering en zonder ICO, zijn we geen beveiliging. We hebben ook geen band met FIAT en verkopen geen tokens omdat ze alleen worden gedolven. Daarom is het project niet onderworpen aan kyc en AML. Het is niet mogelijk om een transactie af te dwingen of terug te draaien, of om rekeningen te blokkeren.

Ben je van plan een aantal ongebruikelijke tokens uit te brengen, zoals: xPlatinum, xDiamond?

Ja. Vanwege ons gekleurde muntenmodel kunnen we elk type synthetisch bezit creëren dat de gemeenschap wenst.

Denk je dat je op dit moment uitwisselingen nodig hebt als Binance om te blijven groeien? Of is het beter om die dingen te vergeten en je op andere activiteiten te concentreren.

Goede vraag. Vanwege de aard van ons systeem zijn liquiditeit en liquiditeitsdiepte belangrijk om een nauwkeurige prijsstelling van conversies te garanderen. Daarom zullen we voortdurend op zoek gaan naar nieuwe uitwisselingen en nieuwe geografische markten, zoals onze huidige drang naar Azië.

Uitzetten lijkt momenteel populair te zijn bij veel blockchain-projecten. Kunt u de details van het XHV-uitzetplan en de voordelen van het toevoegen van "uitzetten" uitleggen?

Xhv biedt geen staking, alleen POW-mining. In de toekomst kunnen we een mechanisme opzetten om ervoor te zorgen dat houders van onze offshore-activa een prikkel kunnen krijgen om aan te houden in de vorm van een deel van de vergoedingen die door het systeem worden gegenereerd.

Je metamorfose is lovenswaardig, hoe heb je deze langste bearmarkt kunnen overleven en blijven bouwen en ontwikkelen?

Het kernteam heeft de hele beer doorgewerkt en we zijn gelanceerd net toen de markt omsloeg. We waren in staat om dit te doen omdat, hoewel er geen ICO was, en dus geen echt geld om mensen te betalen, we een kleine hoeveelheid xhv uit elk blok ontvangen en de ontwikkelaars hun munten er helemaal doorheen slurpen. We geloven zo in het project dat inkomen voor ons niet belangrijk is. Het belangrijkste is dat dit systeem moet bestaan.

Kunnen x-ACTIVA worden gewonnen?

Nee, maar transactiekosten die door het systeem worden gegenereerd, worden in xAssets aan miners betaald

Dus hetzelfde adres werkt voor elke xAsset?

Ja.

Bedankt iedereen voor de vragen - er zijn er zoveel dat ik ze niet allemaal kan beantwoorden!

nl_NL_formalNederlands (Formeel)