Project- en teamgeschiedenis

Dit artikel geeft een korte geschiedenis van het Haven Protocol-team en -project, en hoe het evolueerde tot wat het nu is.

Haven is in januari 2018 bedacht door twee anonieme ontwikkelaars, die iets probeerden dat door velen als onmogelijk werd beschouwd. Een gedecentraliseerde algoritmische stabiele munt op basis van Monero.

Het idee was voor een privémunt die iedereen overal zou kunnen gebruiken zonder derden, met de mogelijkheid om tussen valuta's in uw eigen digitale kluis te converteren. Velen beschreven het als de ultieme uitdrukking van wat een cryptocurrency zou moeten zijn. Critici dachten dat dit onmogelijk was vanwege de complexe cryptografie en wiskunde die erbij betrokken zijn en de standaardprivacy van de codebase.

Meer informatie over hoe Haven werkt, leest u in de whitepaper https://havenprotocol.org/whitepaper/

De volgende maanden werden verschillende pogingen ondernomen en werden technische uitdagingen overwonnen. De eerste iteratie bereikte de testnet-fase voordat technische uitdagingen de ontwikkelaars overwonnen. De prijs van XHV is dramatisch gestegen vóór de lancering van het testnet, en crashte toen het project tot stilstand kwam. Het bleek dat de oorspronkelijke ontwikkelaars grote hoeveelheden XHV via verschillende kanalen verkochten voordat ze het opgaven.

Voordat de ontwikkelaars verdwenen, bleef de oproep van de gemeenschap om transparantie over de situatie onbeantwoord en leek het project verlaten. Sommigen dachten dat het oplichterij was, maar het huidige team is het daar niet mee eens. Het is mogelijk om in de originele code echte pogingen te zien om het te laten werken. Maar de oorspronkelijke ontwikkelaars beschikten niet over de vaardigheden die nodig waren om het project te voltooien en het product te leveren. 

Deze situatie was voor een kleine groep gemeenschapsleden aanleiding om het beheer en de ontwikkeling van het project over te nemen. Ze vonden het idee gewoon te belangrijk om niet af te maken.

Dit nieuwe team is gebouwd vanuit de gedeelde overtuiging dat iedereen recht moet hebben op financiële privacy. Succes vereist een breed scala aan vaardigheden en ervaring. Gelukkig omvatte de gemeenschap experts in; cryptografie, wiskunde, systeemarchitectuur, ontwikkeling, gemeenschapsbeheer, ondernemerschap, economie, productontwerp en blockchain-analyse en infrastructuur. U kunt hier meer lezen over de teamleden: https://havenprotocol.org/knowledge/haven-team-bio/

Na vele weken van discussie en debat was Haven 2.0 geboren en begon de taak om alle communicatiekanalen en bestaande code te verplaatsen. 

Het nieuwe team is toegewijd en wordt geleid door de gemeenschap en richt zich op samenwerking, transparantie en eerlijkheid, daarom is het project nu open source.

Gezien de moeilijke start van het project, overwoog het nieuwe team een rebranding om Haven nieuw leven in te blazen. We hebben besloten om Haven te behouden zoals het is, voortbouwend op het erfgoed, de gemeenschap en het originele briljante idee.
Vele maanden van codering, sociale netwerken, portemonnee en website-ontwikkeling volgden voordat xUSD live ging in juli 2020. We zijn trots dat we 's werelds eerste Private Stablecoin hebben gelanceerd.

xUSD was de eerste belangrijke stap in een ambitieus plan om Haven te helpen zijn volledige potentieel te benutten en het is waar dat het team en de gemeenschap er nog nooit zo zeker van zijn geweest dat we daar zullen komen.
Het team wil graag van deze gelegenheid gebruik maken om de gemeenschap, bijdragers en supporters te bedanken die bij ons op deze reis zijn gekomen.

U kunt de tijdlijn van het project sindsdien hier lezen https://havenprotocol.org/knowledge/project-timeline/

nl_NL_formalNederlands (Formeel)