Het pad vooruit

Het doel van het Haven-protocol was altijd duidelijk. Los een 'onoplosbaar' probleem op, bouw het product, zorg voor massale acceptatie –– en laat het dan vrij. Nu een reeks xAssets live is, is dit de perfecte gelegenheid om ons te concentreren op het pad dat voor ons ligt en onze gemeenschap meer details te geven over onze langetermijnprioriteiten.

De reis van Haven bestaat uit drie fasen.

FASE1: LANCERING2: GROEI3: GEDECENTRALISEERD
DOELENLever xAssets, bewijs concept, ontwikkel gemeenschap en strategisch partnerschapLaat het project groeien tot een zelfvoorzienend formaatBereik zelfredzaamheid - onder leiding van de Stichting
PERIODECommunity neemt het over naar xAsset LaunchxAsset lancering naar decentralisatieGedecentraliseerd platform
ORGANISATIEKleine open source-gemeenschapStichting geleid kernteam + communityGedecentraliseerde gemeenschap
FINANCIERINGBlokkeer beloningen en vergoedingen + donatiesBlokkeer beloningen en vergoedingen + donatiesDonaties

Fase 1: lancering

Na de overname door de gemeenschap (zie: Team geschiedenis), waar het huidige team de controle over het project overnam, kunnen we vol vertrouwen zeggen dat we al onze doelen hebben bereikt. We hebben een werkend product gelanceerd dat voorheen 'onmogelijk' werd genoemd, geïntegreerd met sleuteluitwisselingen en partners, het bewustzijn onder early adopters verhoogd en de Haven Foundation gestart. Het genesisblok is gelegd voor het pad dat voor ons ligt.

Deze eenvoudige verklaring geeft geen recht aan de omvang van de inspanning en prestatie die er in het spel zijn. Nu deze lanceringsfase ten einde loopt, zijn we ongelooflijk trots op ons succes. Zowel de gemeenschap als de bijdragers hebben herhaaldelijk hun dankbaarheid uitgesproken voor het werk van het kernteam, vrijwilligers en alle eerdere bijdragers die de koers van het project hebben veranderd en het Haven-protocol hebben gebracht naar waar het nu is. 

Het kernteam bestaat momenteel uit een paar fulltime leden, vrijwilligers en parttime medewerkers. Deze structuur heeft ons goed gediend, voor deze fase, maar zal moeten worden opgevoerd voor het pad dat voor ons ligt.

Projectfinanciering is afkomstig van 5% block mining-beloningen en een selectie van conversiekosten, evenals donaties en soms leningen. Nu een nieuw project aan kracht wint, hebben we onze weg moeten betalen in afwezigheid van risicokapitaal, premijnen of een ICO.

Mijnbouwvergoedingen en conversiekosten zijn vervelende kenmerken van PoW-projecten en gedecentraliseerde uitwisselingen, maar simpel gezegd zou het project niet bestaan zonder hen. Hoewel het team altijd heeft gesuggereerd dat de exploitatie van het project aanzienlijke kosten met zich meebrengt, is dit een uitstekend moment om een aantal van de kosten te illustreren die tot op heden zijn gemoeid met het bouwen en onderhouden van het project. 

Projectkosten

KostenTotale uitgaven
Wisselkosten250.000 USD
Oracle-vergoedingen1600 LNK
Hardware - Infrastructuur25.000 USD + 5.000 XHV
Advocaten20.000 USD
Audits40.000 USD
Marketmaking (noteringsvereiste)70.000 XHV + 100.000 USD + 1,5 BTC
Marketing2k XHV
Betalingen van het kernteam170k XHV
Andere bijdragers155k XHV

Het is belangrijk op te merken dat het team het grootste deel van hun inkomen heeft ontvangen toen XHV tussen $0.10 - $0.40 lag. Dit betekent dat ze tot recente prijsstijgingen slechts tussen de $200-$800 per maand verdienden.

De beloningsovereenkomsten waren in XHV, maar werden naar beneden bijgesteld naarmate de waarde toenam, om ze redelijk te houden. Sommige medewerkers hebben hun baan opgezegd om deze droom voor ons allemaal waar te maken. Maar net als deelname aan een levensvatbare start-up, heeft hun risico zijn vruchten afgeworpen. 

Projectinkomsten 

In onderstaande tabel zijn de projectopbrengsten tot nu toe weergegeven.

De vluchtigheid van XHV maakt het bijzonder moeilijk om deze cijfers te interpreteren. Om dit in context te helpen plaatsen, hebben we een maandelijkse uitsplitsing van het XHV-inkomen verstrekt, met een waarde in Amerikaanse dollar op basis van de gemiddelde gemiddelde waarde van XHV, als de tijd.

XHV-inkomenXHV-prijsklasse (per maand)xUSD inkomenTotaal inkomen (in USD)
Maand5%-ontwikkelkostenConv. VergoedingTotaal (XHV)Mthly LowMthly HighConv. VergoedingGebaseerd op gem. XHV
Januari 202014,93214,932$0.17$0.39$4,181
Februari 202013,40013,400$0.31$0.42$4,891
Mrt 202013,73313,733$0.20$0.47$4,601
April 202012,74912,749$0.21$0.35$3,570
Mei 202012,63412,634$0.32$0.56$5,559
Juni 202011,74411,744$0.41$1.74$12,625
Juli 202012,1653,87716,042$1.37$2.606,939$38,782
Augustus 202012,49913,11125,610$1.24$1.7114,265$52,040
Okt 202011,63823,44635,084$0.93$2.652,613$65,413
Okt 202011,28318,10929,392$1.50$2.062,641$54,959
Nov 202010,41515,88326,298$1.47$2.672,242$56,679
Dec 202010,5442,58213,126$2.00$3.8919,970$58,626
Januari 202110,33314,92425,257$2.71$4.4011,298$101,087
Februari 20219,24516,18925,434$3.74$9.3712,247$178,967
Maart 20219,4814,71114,192$8.13$16.8318,218$195,334
Totaal176,795112,832289,62790433$837,313

U kunt aan deze cijfers zien waarom de lanceringsfase financieel beperkt was. Het inkomen was in het begin erg laag voor een cryptocurrency-project en werd daarom erg snel uitgegeven. 

Omdat de prijs van XHV is gestegen, heeft het project nu een veel groter budget, waardoor het in de volgende fase veel sneller kan verlopen.

Fase 2: groei

De lancering van xAssets op 12 april 2021 markeerde de voltooiing van de lanceringsfase. De levensvatbaarheid van de technologie en de marktacceptatie werden positief aangetoond en aanvullende middelen kunnen nu worden aangeschaft en ingezet. Het project is de groeifase ingegaan.

Aangezien xUSD een belangrijke speler wordt in de $75 miljard stablecoin-markt, kan een snelle groei worden verwacht. Netwerkeffecten brengen steeds meer bijdragers en partners in het ecosysteem, waardoor de veerkracht wordt versterkt, merk- en marktbasis, groeiende gemeenschap en liquiditeit wordt versterkt. Dit vergroot de focus van toekomstige medewerkers op het Haven-project. De huidige bullmarkt zal een constante uitdaging vormen om het project te blijven opschalen met een stortvloed aan nieuwe kansen.

Even belangrijk voor groei in deze fase is het voortdurende streven naar decentralisatie. Bij het opbouwen van een ecosysteem met meerdere privéactiva, is een zekere mate van centralisatie voordelig gebleken. Problematische economische parameters werden opgelost, bugs en protocolfouten werden snel verholpen en / of beperkt. Verdere decentralisatie in deze fase zou de ontwikkeling en implementatie van Haven aanzienlijk hebben vertraagd. Met toenemende technologische volwassenheid neemt dit voordeel echter voortdurend af en komt de antifragiliteit van decentralisatie in beeld.

Technologische stappen om te decentraliseren zijn een werk in uitvoering, evenals bestuursveranderingen voor Haven. Het uiteindelijke langetermijndoel is om de Haven-gemeenschap in staat te stellen dit project te runnen zonder de input van een kernteam of de levering van een ontwikkelaarsbeloning. Deze behoefte aan een transitie van de op technologie gebaseerde leiding van het kernteam naar een op governance gebaseerd gedecentraliseerd protocol resulteerde in de oprichting van de Haven Foundation.

Financiering en stichting

De Haven Protocol Foundation is op 16 maart 2021 wettelijk opgericht op de Kaaimanseilanden.

De primaire functie is om te zorgen voor governance en financiering voor Haven om in de toekomst te gedijen als een van de belangrijkste cryptocurrencies. Als non-profitorganisatie op de cryptovriendelijke Kaaimaneilanden kan het projectbegeleiding en subsidies verstrekken op afstand.

De governance wallet van Haven wordt in mei 2021 naar de stichting verplaatst, waarna de stichting het project gaat financieren.

Naarmate de waarde van het netwerk van Haven groeit, kan worden verwacht dat de omvang van het team aan nieuwe eisen zal voldoen, aangezien we parttime medewerkers in fulltime posities plaatsen en de huidige knelpunten in de middelen aanpakken. Nieuwe ontwikkelaars krijgen nieuwe projecten toegewezen terwijl we nieuwe partnerschappen en functies smeden om groei te ondersteunen. Ook de marketinguitgaven zullen aanzienlijk worden verhoogd.

Financiering zal blijven worden gegenereerd uit de blokbeloning en swapkosten, en andere bijdragen van de gemeenschap, naast een toezegging van $1m aan de Haven Foundation en andere kleinere donaties die we onderweg hebben ontvangen. 

Het team

Om ervoor te zorgen dat elk teamlid goed wordt gestimuleerd om zijn tijd voor de hele fase te besteden, zal de beloning gebaseerd zijn op een statische betaling in xUSD, inclusief een bescheiden bonuselement. De bonuswaarde wordt vastgehouden in XHV, waardoor het prestatiegerelateerd wordt en afgestemd op de wensen van de gemeenschap. Aangezien deze incentive-structuur inheems is in veel cryptocurrencies - speciaal geslagen tokens - worden de positieve punten voor de netwerken voldoende getest. Wat betreft de minpunten, catastrofale overprikkels die gepaard gaan met de meeste projecten waarbij een meerderheid van de munten automatisch wordt vastgehouden door investeerders, teams en stichtingen, zijn niet per definitie mogelijk. Dit is slechts een gedeeltelijk uitgestelde betaling met verplichte vesting in XHV.

Executie

Gezien de ambities van het project, zal het kernteam zich met laserachtige precisie concentreren op de gepresenteerde groeidoelstellingen. Deze omvatten platformcapaciteit en -stabiliteit, schaalbaarheid en belangrijke partnerschappen, zoals uitwisselingen, portefeuilles van derden, on- en off-ramps. We werken momenteel samen met een toonaangevend FinTech-adviesbureau in het VK om dit onderdeel in detail te definiëren.

De community zal ook blijven leveren om de waarde van Haven te verhogen - en naarmate de transitie vordert, zal de community in staat worden gesteld om het kernteam geleidelijk te vervangen door de som van hun bijdragen. 

We zijn ons ervan bewust dat er veel stakeholders bij betrokken zijn. Daarom zullen we experts rekruteren om dit proces over te nemen, dus we horen graag van iemand met ervaring. Onze vrienden bij Thorchain en Monero bieden beide interessante decentralisatieplannen, die we met belangstelling volgen. Andere geavanceerde projecten zoals Bitcoin, Ethereum en Decred bieden ook unieke benaderingen van governance, waarmee we rekening zullen houden.

Fase 3: gedecentraliseerd

Om het succes van het Haven-project op lange termijn te verzekeren, moeten het team en het protocol op het hoogst haalbare niveau worden gedecentraliseerd. We kunnen dit "volledig" gedecentraliseerd noemen, wat vergelijkbaar is met Bitcoin. Dit is het doelwit voor het gedecentraliseerde Haven-netwerk, en dit is waar we naar streven.

Gezien de uitdagingen die gepaard gaan met de focus van Haven op privacy en de razendsnelle technologische vooruitgang van de crypto-ruimte in het algemeen, kan niemand op dit moment betrouwbaar een duidelijke weg naar dit doel voorspellen. 

Kernteamleden zijn mogelijk nog steeds betrokken, maar het concept van een kernteam niet. De community zal het weer overnemen, dit keer in een bredere scope. Het zullen geen teamleden over de hele wereld zijn, het zullen teams over de hele wereld zijn. De exacte vorm van deze gedecentraliseerde toekomst moet nog worden bepaald.

We zijn benieuwd naar de mening van de gemeenschap over deze plannen. Laat ons je mening weten in Discord #ideas en we zullen aanvullende standpunten en vorderingen ten opzichte van deze doelen publiceren in officiële kanalen.

Elk lid van het kernteam en elke medewerker kwamen op een gegeven moment bij Haven omdat ze geloofden in onze gedeelde waarden van financiële vrijheid, privacy en autonomie. Haven zal in de toekomst sterker worden omdat deze waarden worden gedeeld door zoveel meer mensen over de hele wereld die de oplossingen die Haven heeft gecreëerd nog moeten ontdekken.

nl_NL_formalNederlands (Formeel)