Wat betekent het terugdraaien?

Een bericht van het Haven Protocol-team

Terwijl we ons voorbereiden op de komende fork en rollback, moeten we ervoor zorgen dat alle gebruikers volledig op de hoogte zijn van wat dit betekent voor het protocol. De rollback keert de keten van het Haven-protocol in de tijd effectief om en als gevolg daarvan zullen er enkele vervolgeffecten van deze actie zijn.

De optie om een rollback uit te voeren was nooit iets dat het team voor ogen had. Toch werd het vanwege de aard van de exploits van juni 2021 een van de slechts twee realistische opties die beschikbaar waren om verder te gaan met het project zonder noemenswaardig risico voor de economie en gebruikers van het project.

Na uitgebreid onderzoek bleek dat er een onbekend aantal munten was gecreëerd in twee van de op conversie gebaseerde exploits. Dit bracht ons er als gemeenschap vervolgens toe om te beslissen hoe we het beste met de situatie konden omgaan, gezien de waarschijnlijk grote hoeveelheid aanbod. Nadat het optimale blok om naar terug te draaien was geïdentificeerd, werd het een beslissing om terug te draaien of de onbekende inflatie in het netwerk te accepteren. De gemeenschap stemde met een overweldigende meerderheid voor het terugdraaien, omdat dit algemeen werd gezien als de minst schadelijke voor de langetermijnbeveiliging van het netwerk.

Het belangrijkste resultaat van de terugdraaiing is dat sommige transacties worden teruggedraaid. Er kan een klein aantal gebruikers zijn dat negatief wordt beïnvloed door deze actie. Voor degenen die on-chain-transacties hebben uitgevoerd (niet kopen/verkopen op een beurs) tussen het terugdraaiblok en de tijd dat we fork 1 uitvoeren, is het belangrijk op te merken dat die transacties worden teruggedraaid. In het geval dat bij deze transacties een derde partij betrokken was, wordt aangeraden dat gebruikers contact opnemen met de verzendende partij en aangeven dat de transactie is teruggedraaid en het oorspronkelijke bedrag opnieuw te verzenden (na de fork). 

Dit was een uitdagende tijd voor het Haven Protocol-team, de gemeenschap en alle betrokkenen bij het project. We betreuren oprecht de recente problemen en eventuele schade die is veroorzaakt aan personen die mogelijk geen geld hebben verdiend door de acties van de exploit. We willen in het bijzonder onze partneruitwisselingen, waaronder KuCoin en TradeOgre, bedanken voor hun voortdurende steun aan ons onderzoek en inspanningen om portefeuilles zo snel mogelijk te heropenen. 

De crypto-ruimte bevindt zich nog in de beginfase van ontwikkeling en we leren en verfijnen voortdurend de processen waarmee we deze nieuwe financiële hulpmiddelen bouwen. Het bouwen van een ecosysteem van echt private, stabiele activa zou nooit gemakkelijk zijn. U kunt er zeker van zijn dat we hier veel cruciale lessen uit hebben getrokken. 

We hebben, en zullen dat blijven doen, strengere test- en rapportageprocedures implementeren om het protocol te versterken en het onschatbare vertrouwen te herwinnen dat de afgelopen weken is getest. 

Daarnaast zullen we binnenkort een nieuw bug bounty-programma uitbrengen dat een meer geformaliseerde en eenvoudige methode creëert voor iedereen om informatie over bugs en problemen te verstrekken. We denken dat dit ons aanzienlijk zal helpen om zoveel mogelijk deskundige ogen op de codebase te krijgen om het protocol te versterken en toekomstige aanvallen te helpen voorkomen.

nl_NL_formalNederlands (Formeel)