Haven Protocol Community-update

Aan de Haven-protocolgemeenschap: 

Satoshi zei zelf dat een algoritmische stablecoin (ASC) de heilige graal van crypto is. Het zal dan ook niemand verbazen dat het een uiterst uitdagend project is.

Luna/UST is niet de eerste ASC die instort en mogelijk ook niet de laatste. Het was echter de meest spectaculaire. Het stof is nog steeds aan het neerdalen en we weten nog niet de volledige details, maar we willen de Haven-gemeenschap geruststellen over onze missie.    

De situatie met Luna is een tragedie en we voelen een diepe pijn voor iedereen die lijdt. Het is één ding om geld te verliezen in een speculatief actief, maar iets heel anders om te verliezen wat u dacht te beschermen in een ASC. Hopelijk kan UST zichzelf verlossen en zijn pen terugwinnen.    

Als crypto er echter in wil slagen de wereld te veranderen, moet de markt meedogenloos omgaan met zwakte, want uiteindelijk zal iemand dat doen. De brute waarheid over Luna is dat het groeide voordat het klaar was. Een "risicovrije" 20% APY op uitgezette UST bouwde een vreugdevuur van gigantische proporties. Het enige dat nodig was, was een bredere ineenstorting van de markt om de wedstrijd te verlichten.

Luna/UST hanteerde een brand- en muntprotocol vergelijkbaar met Haven. TL;DR: Eén activum wordt vernietigd om het equivalente bedrag van het andere activum te slaan, wat resulteert in een elastische voorraad. Er zijn echter enkele belangrijke verschillen waarover we u gerust willen stellen:

  • Haven biedt geen magische risicovrije APY. Een perpetuum mobile is onmogelijk en zal uiteindelijk falen. 
  • De on-chain conversies van Haven zijn niet willekeurig beperkt, dus gebruikers worden altijd gestimuleerd en kunnen xUSD terugbrengen naar $1.
  • Haven gebruikt lange conversievergrendelingstijden om het netwerk te beschermen. Dit betekent dat het tot 3 weken kan duren voordat de voorraad xUSD is aangevuld.
  • De prijs die wordt gebruikt voor een conversie is de minst gunstige van een 24-uurs MA en de spotprijs. Dit voorkomt prijsmanipulatie zonder het voordeel in het verleden te kunnen kijken.
  • Haven heeft besloten om geen leningen en liquidatiesystemen in het mechanisme op te nemen. Deze zijn grotendeels verantwoordelijk voor het afbouwen van de Luna-prijs. Dit mechanisme bestaat niet op Haven.

We kunnen duidelijk zien dat hier een second mover-voordeel is. Haven kan leren van de fouten die Terra heeft gemaakt en deze niet herhalen. Dat gezegd hebbende, het Haven-systeem is nog niet zo groot en geavanceerd, en we zullen hun systemen verbeteren om niet te lijden onder hun fouten.

In onze recente tokenomics-discussies hebben we erkend dat we de marktprijs voor xUSD niet kunnen controleren en dat het nutteloos en gevaarlijk is om dit te proberen. 1 xUSD kan altijd on-chain worden ingewisseld voor $1 ter waarde van XHV. Door een stablecoin te onderpanden met een niet-stabiel activum dat ze op de markt zouden dumpen om de koppeling te beschermen, bood Luna een gegarandeerd bod voor iedereen die het systeem wilde verlaten. Hierdoor rende iedereen naar de uitgang en hadden ze niet genoeg geld voor iedereen.​​​​​​​

Naarmate er meer details aan het licht komen, zullen we de situatie volledig analyseren, onze aannames ter discussie stellen en blijven bouwen aan de toekomst. We zullen in de nabije toekomst een langere beschrijving geven.

Wij zijn van mening dat de wereld een private, gedecentraliseerde stablecoin nodig heeft en we zetten ons volledig in voor deze missie. Het alternatief is het vertrouwen van surveillance-blockchain-dollars in een bank. Dit staat haaks op vrijheid, vooral in een wereld waar het bewakingsnet steeds strakker wordt.

We erkennen dat dit geen snelle of gemakkelijke reis is en we zullen dit niet overhaasten. We zijn dankbaar voor uw steun. 

nl_NL_formalNederlands (Formeel)