Update Werkgroep Economie

Invoering

Sinds de oprichting is Haven tegen veel uitdagingen en obstakels aangelopen die bij het eerste bezoek onoverkomelijk leken. Door de collectieve wil van de projectmedewerkers en een zeer toegewijde gemeenschap hebben we ze echter overwonnen en blijven we vele aspecten van het project uitbouwen. 

Een van de belangrijkste van deze uitdagingen is de voortdurende ontwikkeling van de tokenomics. Het was noodzakelijk om de voortdurende evolutie van het model te stresstesten door een reeks marktcycli en marktmanipulatie te doorlopen. 

De ontwikkeling van de tokenomics was altijd bedoeld als een iteratief proces en met de recente crash van het Luna-model (grotendeels te wijten aan factoren die geen invloed hebben op Haven), heeft het de economische groep de kans gegeven om naar die episode te kijken en om hier lessen uit te trekken en hun collectieve kennis om het model van Haven voor de toekomst te helpen versterken.

De werkgroep heeft een aantal mogelijke verbeteringen bekeken om het risico van buitensporige inflatie binnen het systeem te verminderen en werkt momenteel aan het verfijnen hiervan voordat een meer gedetailleerd document voor discussie in de gemeenschap wordt gepresenteerd.

In de tussentijd wilden we enkele van de gedachten en discussieonderwerpen delen die door de werkgroep zijn bekeken.

Huidige ideeën

Om het potentieel van buitensporige inflatie van XHV (de backing-valuta van het netwerk) te verminderen, is een van de besproken oplossingen het invoeren van "dynamische vergoedingen" die rechtstreeks verband houden met de verhouding van de marktkapitalisatie voor xUSD en XHV. Het grootste deel van die vergoedingen zou dan worden verbrand met 0,5% die wordt gehandhaafd voor de projectkas.

Naarmate de verhouding van xUSD toeneemt ten opzichte van XHV, zouden de conversiekosten evenredig stijgen met de verandering in de verhouding. Het merendeel van deze vergoedingen zou dan permanent worden verbrand (vernietigd), waardoor het inflatoire effect van een eventuele conversie naar XHV (onshore) wordt verminderd.

Dit kan het beste worden uitgelegd aan de hand van een eenvoudige tabel om de netwerkstatus en de kosten en kosten te tonen die zouden ontstaan bij het converteren van xUSD naar XHV. De vergoedingsniveaus worden automatisch aangepast afhankelijk van een verhouding van xUSD tot XHV en vermenigvuldigd met een gedefinieerde functie om het effect te vergroten, afhankelijk van de gezondheid van het economische systeem.

Dit zou ertoe bijdragen dat het netwerk wordt gestimuleerd om terug te keren naar een gezonde toestand (dwz een bepaald ondersteuningsniveau van de MCAP-ratio).

xUSD tot XHV marktkapitalisatieratioVergoedingen voor onshore conversie% aan kosten verbrand
LAAG
⬇︎
⬇︎
HOOG
LAAG
⬇︎
⬇︎
HOOG
99.5% aan kosten verbrand, ongeacht de netwerkstatus

Dit kan ook worden weergegeven in een grafiek met behulp van het voorbeeld verhouding^2

Tarieflimiet

De min/max-vergoedingen voor xUSD > XHV-conversies zouden binnen overeengekomen parameters worden ingesteld. Dit zal twee functies hebben:

  • Minimale vergoeding geeft het project een financieringsniveau van conversies en mijnbouwincentives.
  • Maximale vergoeding maakt het protocol bruikbaar op hogere rationiveaus, maar met een boete hiervoor.

De oneindige liquiditeitsuitdaging

Hoewel het oorspronkelijke idee van oneindige liquiditeit voor de in-vault-conversies werd beschouwd als een USP voor Haven, is gebleken dat het gepaard gaat met extra risico's waardoor grotere houders onevenredig profiteren en systeemonevenwichtigheden veroorzaken.

Om dit tegen te gaan, bestaat de mogelijkheid om een op slippage gebaseerde vergoeding voor conversies in te voeren. De werkgroep bespreekt opties op basis van de wijziging van de MCAP-ratio door een enkele transactie. De slippagevergoeding zou dan het gemiddelde nemen van de verandering uitgedrukt als een % en die optellen bij de MCAP-ratiovergoeding zoals hierboven beschreven. Dit zou een versterkend effect creëren voor diegenen die grote hoeveelheden in één keer aan land willen brengen en daarom het opnieuw in evenwicht brengen van het systeem terug naar een niveau van de ondersteuningsratio verder stimuleren. 

De beslissing over het al dan niet invoeren van op slippen gebaseerde vergoedingen voor beide richtingen (on- en offshore) moet nog worden genomen, aangezien dit onbedoelde gevolgen kan hebben. Dit zal worden bepaald na verdere discussie en input van de gemeenschap.

Volgende stappen

In navolging van deze update willen we graag verdere input en feedback van de gemeenschap aannemen, terwijl de groep de ideeën blijft verfijnen en een gedetailleerd voorstel doet voor mogelijke tokenomics-updates. 

We zullen ook samenwerken met de kernontwikkelaars om te kijken naar implementatietijdschema's en problemen die kunnen ontstaan vanuit het coderingsperspectief. 

Dit wordt beschouwd als een projectprioriteit, maar een die niet overhaast kan worden, dus neem alsjeblieft deel aan de gemeenschapsdiscussies als je ideeën hebt om te delen. Het stelt de werkgroep in staat om betere beslissingen te nemen voor het toekomstige voordeel van het project.​

nl_NL_formalNederlands (Formeel)