Marktvolatiliteit: rapport na actie

Invoering 

De volatiliteit en prijscrash van Bitcoin in april en mei 2021 bood het team en de gemeenschap van Haven de eerste mogelijkheid om te analyseren hoe Haven presteerde tijdens een aanzienlijke marktcorrectie. 

De geleerde lessen voor ons team? De protocolprestaties waren bijna onberispelijk, het circulerende aanbod van XHV fluctueert zoals verwacht en de instrumenten die zijn ingevoerd om extreme aanbodschommelingen te voorkomen, werken.

Zoals je wellicht weet van Whitepaper van Haven, is het circulerende aanbod van XHV nu dynamisch, fluctuerend op basis van het slaan en verbranden van xUSD tijdens verschillende marktcycli:

“XHV is een pure Proof-of-Work (PoW)-munt met dezelfde emissiecurve als Monero, het heeft een initiële minbare voorraad van 18,4 miljoen en een kleine staartemissie zodra die 18,4 miljoen munten zijn gedolven. 

Dit is een standaard, goed begrepen leveringsscenario in de cryptocurrency-markt. Nu de offshore-opslagfunctie van Haven live is op het mainnet, blijven de bovenstaande cijfers van toepassing op mijnbeloningen, maar definiëren ze niet langer de daadwerkelijke circulerende voorraad van XHV, aangezien mint en burn dit dynamisch zullen veranderen.”

De whitepaper overweegt en modelleert ook hoe het dynamische aanbod van XHV zal presteren tijdens verschillende bull- en bearmarkten:

“Om de potentiële toekomstige levering van XHV en het effect van die levering op het Haven-ecosysteem te begrijpen, worden de volgende macroscenario's op hoog niveau gepresenteerd: 1) Uitbreiding in XHV-levering; 2) Krimp in XHV-toevoer; 3) Evenwicht in XHV-toevoer.” 

Deze modellen demonstreerden de verwachting van het team dat naarmate xUSD en xAssets gedurende langere perioden worden gebruikt, het dynamische circulerende aanbod van XHV zal schommelen tussen deflatie en inflatie. En dat is precies wat we de afgelopen 10 maanden hebben gezien. 

xUSD in een bullmarkt

Sinds de lancering op 20 juli 2020 werd Haven's private algoritmische stablecoin xUSD gebruikt tijdens wat grotendeels een bullmarkt was voor Bitcoin, crypto-alts en Haven (XHV). In deze tijd steeg de prijs van XHV van ongeveer $2 naar het hoogste punt van $30 op 14 april 2021, terwijl Bitcoin steeg van $9.200 naar $64.800. 

Het gebruik van xUSD groeide in deze periode aanzienlijk. Meer dan 5.900 XHV <-> xUSD-conversies resulteerden in een transactievolume van $158 miljoen, allemaal binnen de privékluizen van Haven-gebruikers. Gedurende deze tijd liep het aanbod van XHV langzaam leeg toen xUSD werd geslagen en de XHV-prijs bleef stijgen. 

Op 17 september 2020 lanceerde Haven xAU (Goud), xAG (Zilver), xEUR en xCNY. En op 4 mei 2021 lanceerde Haven xAUD, xCHF, xGBP, xJPY en xBTC. Het volume van Haven Vault-transacties met deze nieuwe privéactiva heeft nu $24 miljoen overschreden. 

Crypto-correctie voorjaar 2021 

Vanaf half april begonnen de Bitcoin- en cryptomarkten met een steile correctie die resulteerde in een mini-beermarkt voor Haven en andere alt-munten. De prijs van XHV daalde van zijn hoogtepunt van $30 naar een dieptepunt van $4,74 (-84%) op 23 mei 2021, waarbij Bitcoin daalde van zijn hoogtepunt van $64.800 naar een dieptepunt van $30.000 (-53%) in mei 19, 2021. 

Op 19 mei 2021 bereikte het circulerende aanbod van xUSD een hoogtepunt van 25.293.492, terwijl het circulerende aanbod van XHV werd teruggebracht tot 13.443.061. Dit was het resultaat van het feit dat veel Haven-gebruikers XHV verbrandden om xUSD te munten en de USD-waarde van hun bezit te beschermen tijdens de neergang van de markt. Deze activiteit resulteerde in een deflatie van het XHV-aanbod met 9,5% (gebaseerd op XHV-emissies op 19 mei).

Toen de prijs van Bitcoin en XHV na de correctie begon te dalen, begonnen gebruikers xUSD te verbranden en XHV te slaan. Op 28 mei bereikte het circulerende aanbod van Haven een hoogtepunt van 15.066.341. Deze activiteit resulteerde in een inflatie van 1,1% van het XHV-aanbod (gebaseerd op XHV-emissies op 28 mei).

Vanaf vandaag (2 juni 2021) is het circulerende aanbod van xUSD 14.309.929 en het circulerende aanbod van XHV 14.738.551. Dit vertegenwoordigt een deflatie van 1,2% in het XHV-aanbod (op basis van de XHV-emissies tot nu toe). 

Een andere maatstaf die kan helpen de geschatte deflatie of inflatie van het XHV-aanbod te meten, is het "maximale XHV" -aanbod dat vandaag zou kunnen worden geslagen. Als alle xUSD en xAssets vandaag onmiddellijk terug naar XHV zouden worden omgezet, zou het circulerende aanbod van XHV toenemen tot 16.875.804. Dit zou tot op heden leiden tot een inflatie van 13,1% in XHV-leveringsgebaseerde XHV-emissies. Deze statistiek is niet precies, omdat er geen rekening wordt gehouden met verschillende vergrendelingsperioden voor xUSD- en xAsset-conversies, maar het is nuttig bij het beoordelen van extreme XHV-inflatiescenario's.  

Les geleerd 

We hebben de afgelopen maanden een aantal waardevolle lessen geleerd door de marktactiviteit en het gebruik van het Haven-protocol te observeren:

  1. De protocolprestaties waren bijna onberispelijk. Er was geen uitvaltijd of uitval in Haven Vaults. xUSD- en xAsset-conversies werden uitgevoerd ongeacht de marktvolatiliteit of omstandigheden. En $1 aan XHV was altijd inwisselbaar voor 1 xUSD. Dit is een bewijs van het door de strijd geteste protocol van Haven, dat elke dag sterker wordt.
  1. Het circulerende aanbod van XHV fluctueert zoals verwacht. Tijdens de aanloop naar ATH's in Bitcoin- en Haven-prijzen, en onmiddellijk daarna, resulteerde het gebruik van xUSD in deflatie van het circulerende aanbod van XHV. Aangezien de prijzen van Bitcoin en Haven diepe correcties doormaakten, respectievelijk -53% en -84%, resulteerde het gebruik van xUSD in inflatie van het circulerende aanbod van XHV. 
  1. Zowel deflatie als inflatie van het XHV-aanbod vindt plaats op basis van bredere marktomstandigheden. Dit is te verwachten en natuurlijk, en geen van beide scenario's is op de lange termijn beter of slechter voor Haven. 
  1. De getroffen maatregelen om extreme inflatoire/deflatoire XHV-schommelingen te voorkomen, werken. We hebben geen controle over de timing van bull- en bearmarkten of zwarte zwaangebeurtenissen. Maar de tools die Haven heeft ingevoerd - inclusief xUSD-tijdsloten, voortschrijdende gemiddelden voor conversies, zichtbare circulerende voorraden en het xAsset-ecosysteem - werken om extreme schommelingen in het circulerende XHV-aanbod te voorkomen.
  1. Een beoordeling van volatiele xAssets. Tijdens de meest volatiele perioden van Bitcoin probeerden sommige handelaren te profiteren van een prijsvertraging die werd gebruikt voor xBTC-conversies. De kosten van 0,3% en de vergrendeltijd van 20 minuten voor xBTC-conversies hebben dit probleem niet zoals verwacht verholpen. Het team reageerde door de xBTC-conversieprijs aan te passen om een voortschrijdend gemiddelde van één uur weer te geven in plaats van de spotprijs, zoals gerapporteerd door ChainLink. Dit heeft een aantal mogelijkheden verkleind om de prijsvertraging van xBTC te arbitreren, maar niet alle. We houden dit nauwlettend in de gaten en zijn klaar om aanvullende beveiligingen te implementeren, zoals langere vergrendelingsperioden en hogere kosten, indien nodig voor xBTC en toekomstige volatiele xAssets. 

U kunt het circulerende aanbod van XHV, xUSD en xAssets volgen via Haven's blok verkenner. U kunt ook meer gedetailleerde XHV/xUSD-statistieken bekijken op Haven's netwerkpagina

Doe zoals altijd mee met onze Onenigheid en volg ons Twitter om deel te nemen aan de toekomst van financiële privacy!

nl_NL_formalNederlands (Formeel)