Voorstel tot herziening van Haven-protocol Tokenomics

Invoering

Sinds de succesvolle lancering van Haven 2.0 in november hebben het Haven Protocol-team en de gemeenschap mogelijke veranderingen besproken om de tokenomics van het protocol te verbeteren. Deze ideeën omvatten nieuwe ontgrendelingstijden, vergoedingen en protocoltools.

Vorige maand hebben het team en verschillende medewerkers een tokenomics-werkgroep gevormd met als doel deze discussie te verfijnen en een voorstel te presenteren aan de hele gemeenschap dat snel kan worden geïmplementeerd. Dit voorstel is het resultaat van die discussie en weerspiegelt de inbreng van veel verschillende leden van de gemeenschap.

We zullen de gemeenschap om feedback vragen over dit voorstel met: opmerkingen voor 12 januari. Opmerkingen moeten worden ingediend in de Onenigheid #tokenomics-voorstelkanaal. Op basis van die feedback zullen we het voorstel indien nodig herzien en een community-stemming starten die moet worden uitgevoerd met behulp van een op de witte lijst geplaatst Discord-proces tegen 19 januari

Als het voorstel wordt goedgekeurd, zal het team snel werken om deze wijzigingen door te voeren en te beginnen met testen, met als doel: het uitvoeren van een harde vork tegen 9 februari.

Bijdragen aan dit voorstel zijn: Madlentil, Rarecommons, AHawk, Fang, Harlequin, DougieWatts, Vorados, Kleinroy, GreyWolf, Dweab en xMattyk. Dank ook aan Enzodellasiglia voor zijn inbreng in de asymmetrische sloten.

Samenvatting van het voorstel

 1. Verander de ontgrendelingstijden van XHV en xUSD naar een asymmetrisch model en elimineer prioriteitsopties
 • Offshore (XHV tot xUSD): 21 dagen
 • Onshore (xUSD tot XHV): 12 uur
 1. Stroomlijn conversiekosten naar een vast bedrag van 0,5% voor alle conversies
 1. Elimineer deltavoordeel tussen spot- en MA-prijs voor XHV <-> xUSD-conversies
 1. Implementeer de "change unlock"-functie die geld toestaat gebruikt als wisselgeld in een conversietransactie om te ontgrendelen in de standaard 10 blokken (20 minuten)

reden

Met het Haven-protocol kan iedereen zijn rijkdom privé beschermen door xUSD en andere privé-activa te slaan terwijl hij XHV verbrandt. Het protocol was altijd bedoeld om te worden gebruikt voor particuliere opslag van activa. Het was niet bedoeld om in de eerste plaats als handelsinstrument te worden gebruikt.

De huidige tokenomics van het protocol maken het echter voor grote houders mogelijk om het als handelsinstrument te gebruiken door gebruik te maken van het 24-uurs voortschrijdend gemiddelde (MA) van het protocol en de lage liquide uitwisseling voor XHV. Veel grote houders hebben de recente volatiliteit van XHV in hun voordeel kunnen gebruiken en de oneindige liquiditeit van de Haven Vault kunnen gebruiken om frequente, herhaalde en succesvolle transacties uit te voeren. Dit heeft geleid tot extra aanbodinflatie.

Sinds de lancering van xUSD en xAssets in 2020 heeft het Haven-protocol een dynamische levering voor XHV gebruikt die fluctueert (opblazen en leeglopen) op basis van het slaan en verbranden van activa op het netwerk. Het is echter duidelijk dat handelaren momenteel een duidelijk voordeel hebben. Zonder nieuwe mechanismen zou dit kunnen leiden tot een extra inflatie van het XHV-aanbod, veel verder dan wat als veilig of gunstig voor het netwerk kan worden beschouwd. Het resultaat zou een verlies aan vertrouwen, devaluatie voor XHV-houders en beperkte groei voor het project in de toekomst kunnen zijn.

De Haven-protocolgemeenschap heeft een aantal wijzigingen voorgesteld om deze problemen aan te pakken. Na bespreking zijn we van mening dat het creëren van een asymmetrische ontgrendelingsstructuur, in combinatie met het elimineren van het deltavoordeel voor conversies, het voordeel voor handelaren aanzienlijk zou verminderen, terwijl het gebruik van het protocol voor privéopslag van activa zou worden gestimuleerd.

Asymmetrische ontgrendelingstijden

Er zijn een aantal dingen duidelijk voor ons als het gaat om het huidige gebruik van het protocol: 

 • Er is bijna geen gebruik van de 6-uurs ontgrendelingsoptie
 • Een meerderheid van de gebruikers kiest voor een ontgrendeling van 7 dagen
 • Een groot aantal conversies met behulp van de 48-uurs ontgrendelingsoptie zorgt voor aanzienlijke handelswinsten
 • Het huidige model stimuleert XHV-prijsonderdrukking omdat grote houders deze tools gebruiken om te handelen

Door asymmetrische ontgrendelingstijden kunnen XHV naar xUSD-conversies (“offshore”) langer zijn, terwijl xUSD naar XHV (“onshore”) conversies aanzienlijk korter worden. Dit zou het netwerk een zekere mate van extra beveiliging bieden door het duurder te maken (zowel in risico als in tijd) om het systeem te manipuleren voor winst.

Een langere ontgrendeling van 21 dagen voor offshoring van xUSD in combinatie met een veel snellere ontgrendeling van 12 uur voor onhoring XHV lijkt ons een geschikte balans om het gebruik van xUSD aan te moedigen, Haven Vault-handel te ontmoedigen en de externe koppeling van xUSD te verbeteren.

De toevoeging van de functie "Wijzigen ontgrendelen" zal ook de flexibiliteit voor gebruikers vergroten gedurende de tijd dat hun geld is geblokkeerd.

Aangezien andere prioriteitsontgrendelingsopties bijna uitsluitend door handelaren worden gebruikt, zijn we van mening dat er een beperkte keuze aan prioriteiten moet zijn voor zowel onshore als offshore conversies. De meeste van deze werkgroep geven de voorkeur aan slechts één enkele optie met lage kosten voor elke optie.

Door prioriteitsopties en de bijbehorende hogere kosten te elimineren, stellen we een eenmalige vergoeding van 0,5% voor XHV <-> xUSD-conversies voor, waardoor deze kosten in overeenstemming zijn met xAsset-conversies en het voor gebruikers eenvoudiger wordt.  

Delta-voordeel

De 24-uurs MA van het protocol is van cruciaal belang voor het verminderen van op uitwisselingen gebaseerde manipulatie en het verminderen van gebeurtenissen met zwarte zwaan. Echter, de delta tussen de spotprijs (zoals gerapporteerd door Kettingschakel) en de MA biedt handelaren een aanzienlijk voordeel door hen in staat te stellen "de toekomst te zien" en te profiteren van lage XHV-liquiditeit om met succes transacties uit te voeren in de Haven Vault tegen de MA. Om dit voordeel te elimineren, zouden conversietransacties moeten worden uitgevoerd tegen de XHV-spotprijs wanneer de MA een oneerlijk voordeel zou opleveren.

Dit is hoe het zou werken: als de XHV 24-uurs MA een gunstig tarief geeft in vergelijking met de XHV-spotprijs, zou de spotprijs worden gebruikt in een conversietransactie. 

 • Voorbeeld: de prijs van XHV is zojuist gedaald van $6 naar $4. Een gebruiker besluit 100 XHV te offshoren. De MA blijft op $6, terwijl de spotprijs daalt naar $4. In dit geval is de spot/MA-delta $2, en momenteel zou de gebruiker 600 xUSD ontvangen. Door het deltavoordeel te elimineren, zou de gebruiker in plaats daarvan 400 xUSD van de transactie ontvangen, vergelijkbaar met een transactie die wordt gedaan met een spotprijs op een beurs.

Door het deltavoordeel te elimineren, zou de prijs van XHV volatiel kunnen blijven zonder dat die volatiliteit direct extra inflatie veroorzaakt (van handelswinsten) of een negatieve invloed heeft op de externe koppeling van xUSD op beurzen.

Conclusie

Naarmate het protocol evolueert en groeit, beschouwen we de tokenomics (voornamelijk de structuur van vergoedingen en ontgrendelingstijden) als een iteratief onderdeel van de ontwikkeling van Haven. Dit is een kans om twee belangrijke punten van zorg voor de gemeenschap aan te pakken - voordeel voor handelaren en buitensporige inflatie - en snel verbeteringen door te voeren. Deze structuur zal in de toekomst waarschijnlijk weer veranderen naarmate Haven groeit.

Als laatste opmerking zijn we ook van mening dat verdere groei van het xUSD- en xAsset-ecosysteem van cruciaal belang is om veel van deze problemen aan te pakken. Dit omvat het verbeteren van de XHV-liquiditeit, het lanceren van nieuwe uitwisselingsparen, het integreren met DEX's (zoals THORChain) en het creëren van nieuwe DeFi-applicaties voor xUSD.

We beantwoorden graag al uw vragen of bespreken het voorstel in meer detail in Discord. We kijken uit naar feedback van de Haven-protocolgemeenschap terwijl we allemaal werken aan de groei en het succes van dit innovatieve privacyproject op de lange termijn.

nl_NL_formalNederlands (Formeel)