Bestuur en decentralisatie

Inleiding en projectgeschiedenis

Haven Protocol neemt decentralisatie serieus. Het is een essentieel kenmerk van het project en bevordert vertrouwen, stabiliteit en veerkracht in een snel evoluerend regelgevingslandschap. Het heeft invloed op elk onderdeel van het project, van de code en technologie tot het bestuur en de treasury.

Positieve verbeteringen zijn in de pijplijn voor elk van deze gebieden, maar dit bericht zal beginnen door specifiek te kijken naar de community en de belangrijkste bijdragers.

Het project is van de gemeenschap

De geschiedenis van het project is bekend. De oprichtende ontwikkelaars verlieten het project en lieten de moeilijkste problemen onopgelost. Op dat moment kwam de community tussenbeide en voltooide de wiskunde en code die nodig waren om xUSD en xAssets mogelijk te maken.

Als gevolg hiervan is Haven inherent meer gedecentraliseerd dan veel andere projecten. Geen van de oprichters van Haven is nog betrokken, dus er is geen “eigenaar” of “oprichter”. Er zijn geen VC-investeringen, geen pre-mine en geen ICO geweest, dus de enige winst die iemand uit het project kan halen, is in de vorm van holdings of premies. Belangrijke beslissingen werden altijd genomen door consensus in de gemeenschap te vinden via discussies en indien nodig een stemming.

Deze aanpak heeft ons tot nu toe goed gediend, maar ons governanceproces moet verbeteren. 

zoals gedefinieerd in Het pad vooruit blog post vorig jaar, 2022 is het moment om te focussen op decentralisatie.

Verklaring van Dweab

“In januari 2019 werd ik, vanwege mijn bekende achtergrond in cryptografie, wiskunde en softwareontwikkeling, door de Haven-gemeenschap gevraagd om het voortouw te nemen bij de overname door de gemeenschap van de ontwikkeling van het project, de 'moeilijke problemen' op te lossen en een groep samen te stellen van mensen die de visie van het oorspronkelijke team konden leveren. Als langdurig lid van de gemeenschap en aanhanger van de visie voor Haven was ik het daarmee eens.

Hoewel ik nooit rechtstreeks belangrijke beslissingen voor het project heb genomen, is het nu tijd voor ons als gemeenschap om meer mensen te betrekken bij de projectontwikkeling en -richting en de volgende fase van bestuur uit te bouwen.

Dit zal ons helpen om te groeien en ons aan te passen aan het snel veranderende cryptolandschap en een sterkere basis te creëren om het project vooruit te helpen. Ik blijf de komende tijd betrokken bij de projectontwikkeling met als doel een meer achtergrond adviserende rol in de raad van toezicht.”

Laten we de bredere gemeenschap machtigen

De community van Haven is zijn grootste troef. Het is een diepe bron van kennis en expertise, contacten, manuren en meer. Het heeft zichzelf consequent georganiseerd om fantastische bijdragen te leveren, maar het heeft een duidelijk voordeel om meer te doen om de gemeenschap sterker te maken en te stimuleren, zodat het project sneller vooruit kan gaan. 

Hoewel de bijdragen van de gemeenschap enorm zijn, zijn de geest en energie van Havenauts nog grotendeels onaangeboord. Het is de gemeenschap die ervoor zorgt dat het project kan vorderen en verder kan decentraliseren.

Belanghebbenden

Momenteel zijn de groepen en belanghebbenden binnen het project als volgt.

 1. Kernteam – Ontwikkelaars
 2. Kernteam – Niet – Ontwikkelaars. (dwz projectbeheer, marketing, inhoud en communicatie)
 3. Actieve bijdragers (ontwikkelaars, marketeers, enz.)
 4. Mijnwerkers en exploitanten van zwembaden
 5. Communitymanagers
 6. Leden/houders van de gemeenschap

Door het aantal deelnemende groepen te vergroten, wordt het project verder gedecentraliseerd en worden de benodigde personele middelen toegevoegd om sneller te kunnen werken. 

De rol van het kernteam

Naarmate het project groeit, moet het concept van het kernteam evolueren - zodat iedereen die wil bijdragen, dat kan.

Ontwikkelaars hebben een duidelijke opdracht, het schrijven van code die het protocol onderhoudt en verbetert. Hun grootste kans om te verbeteren is om open-sourceprincipes verder te omarmen, om zo meer bijdragers aan te trekken.

De rol van niet-ontwikkelaars, binnen het kernteam, moet worden geherstructureerd, om de decentralisatie verder te bevorderen en meer participatie aan te moedigen. Hun rol vervaagt enigszins met "actieve bijdragers" en "gemeenschapsmanagers". Het zijn allemaal communityleden die dezelfde doelen nastreven en in veel gevallen vergelijkbare dingen doen - alleen met verschillende Discord-tags. Deze kunstmatige barrière creëert een nutteloos paradigma dat de meer actieve bijdragers kan tegenhouden, om een aantal mogelijke redenen. Ze voelen zich misschien niet bevoegd, hebben geen actuele informatie, weten niet hoe ze toegang moeten krijgen tot schatkistfondsen, of denken gewoon niet dat het een baan of verantwoordelijkheid is. Dit laat meer werk over voor het kleine kernteam, wat het project vertraagt.

Vooruitkijkend moeten we het concept van het kernteam versterken, zodat meer mensen kunnen bijdragen.

Subgroepen en werkgroepen

Het aanmoedigen van de gemeenschap om op zichzelf staande groepen te vormen, elk met zijn eigen doelstellingen, management en vaardigheden, zal veerkracht in het project vergroten en decentralisatie helpen.

Dit beproefde model bleek onlangs zeer succesvol met de vorming van de Werkgroep Economie. Deze groep beoordeelde de tokenomics en optimaliseerde het protocol met slechts weinig input van het kernteam. Dit principe werkt duidelijk en moet worden omarmd. 

Er wordt momenteel een andere groep gevormd om het mining-algoritme te herzien, met de bedoeling de hash-snelheidsverdeling te verbeteren. 

In de toekomst moeten we deze groepen van belanghebbenden aanmoedigen om uit te breiden, om er meer als volgt uit te zien:

 1. Toezichtscommissie
 2. Haven Comité
 3. ontwikkelaars
 4. Betrouwbare bewaarders
 5. Werkgroepen (Economie, Veiligheid, Wallets, Marketing, Website etc)
 6. Mijnwerkers en exploitanten van zwembaden
 7. Communitymanagers
 8. Haven denktank
 9. Leden/houders van de gemeenschap

Binnen deze structuur zal het kernteam grotendeels doorgaan zoals het is, maar op een meer open manier. De huidige kernteamleden zullen in verschillende werkgroepen vallen. bijv

 • Dweab – Ontwikkelaar en Haven denktank.
 • xMattyk – ondersteuning van ontwikkelaars met projectmanagement.
 • xJonny_U, MadLentil en AHawk – Werkgroep Marketing, inhoud en communicatie
 • Zeldzaam - economie, denktank.

Als gevolg hiervan is het concept van een kernteam geëvolueerd en is de bijbehorende Discord-tag niet langer vereist. Het is in niemands belang dat het project wordt gecentraliseerd rond het kernteam. We maken allemaal deel uit van dezelfde Haven-gemeenschap.

Er zijn gebieden waar centralisatie niet te vermijden is. Het beheer van domeinen, websites, GitHub-repo's en de treasury-kluis zijn hier allemaal goede voorbeelden van. In deze gevallen zullen vertrouwde groepen van individuen, namens de gemeenschap, met meer transparantie voor deze entiteiten moeten zorgen.

Historisch gezien werden sommige leden van het kernteam betaald omdat ze fulltime werken. Aangezien het concept van een kernteam is vervangen door een breder scala aan bijdragers, hopen we dat meer bijdragers zich fulltime aan het project zullen wijden en ook betaald zullen worden. 

Besluitvorming en leiderschap

Dweab wordt gezien als de projectleider sinds de gemeenschap het in 2020 overnam. Hij heeft een belangrijke rol gespeeld bij het ontwikkelen van het protocol, maar hij leidt het project niet echt.

Zijn beslissingen zijn altijd gebaseerd op de wensen en verlangens van de gemeenschap. En bevestigd door discussie of stemming. 

Tot op heden is dit proces zeer informeel verlopen. Het is uitgevoerd met behulp van chats en ad-hoc emoji-stemmen. Op lange termijn streven we ernaar robuuste en volledig gedecentraliseerde mechanismen te ontwikkelen om de gemeenschap en bijdragers te versterken, op basis van een commissie, DAO en/of governance-tokens.

Community-stemmen in Discord zijn gebrekkig. Afgezien van het feit dat het onpraktisch is om over elke kwestie te debatteren en te stemmen, kunnen ze worden vertekend door dwang, bots, verkeerde informatie enz. Om deze redenen is het logischer dat we een commissiemodel implementeren. Er is gesproken over een Haven-raad, waar vertegenwoordigers van de belangrijkste gebieden van het project op gedecentraliseerde wijze beslissingen kunnen nemen, handelend in het belang van het project.

Haven Raad

Om het project te decentraliseren, kan er geen enkele leider zijn. Alle beslissingen moeten van de gemeenschap komen. 

Specifieke details over hoe een raad zou kunnen worden bestuurd, moeten door een nieuwe werkgroep worden bepaald en bij consensus worden overeengekomen.

We hebben hieronder enkele ideeën vastgelegd over hoe dit zou kunnen werken. Dit zijn slechts voorbeelden en geen definitieve aanbeveling. Een concreet plan zal uit de gesprekken met de nieuwe werkgroep vallen.

Vorming

De Haven-raad kan bestaan uit een of meer comités, met inbegrip van vertegenwoordigers van de belangrijkste gebieden van het project. Genomineerden moeten actieve leden van de gemeenschap zijn met ten minste 1 jaar in de gemeenschap. Ze moeten nuttige vaardigheden hebben. Dwz ervaring in Crypto / Tech / Development / Economics / Governance / Operations / etc. Passende doorlichting en due diligence is vereist voor elke kandidaat, die zal worden beoordeeld aan de hand van een vooraf bepaalde en overeengekomen reeks voorwaarden

Elke genomineerde moet redenen en waarde voor het lidmaatschap van een commissie aangeven. Tijdens een campagneperiode kan elke genomineerde zijn aanvraag plaatsen en een AMA uitvoeren.

Na deze campagne wordt er gestemd en worden de raadsleden gekozen.

huishoudelijk reglement

Er moeten eenvoudige statuten worden opgesteld, zodat het duidelijk is hoe de commissie moet worden geleid. Dit zou betrekking hebben op gebieden zoals:

 1. Duur van de termijn
 2. Geschillenbeslechting:
 3. Documentatie
 4. Vereiste inzet
 5. Herverkiezingsprocessen
 6. Vergaderschema's
 7. Gebruik van adviseurs
 8. Budgettering, onkosten en vergoedingen

Toezicht commissie. 

Een extra toezichtscommissie kan nodig worden geacht om alle commissiebesluiten goed te keuren. Dit is een vangnet voor het geval de commissie ondermaats levert. Een toezichtcomité zou geen beslissingsbevoegdheid hebben, maar zou wel een veto kunnen uitspreken over slechte beslissingen van het belangrijkste Haven-comité.

Haven Verbeterprogramma (HIP)

Er is al vele maanden een premiesysteem gepland om bijdragen aan te moedigen.

Om dit mogelijk te maken is een gedecentraliseerde methode nodig om taken te definiëren en in te plannen. De gemeente zal dit doen, waardoor banen kunnen worden geplaatst, in ruil voor premies.

Gemeenschap 

Discord is de thuisbasis van de Haven-gemeenschap, maar het mag niet direct verbonden zijn met het team. Teamleden waren tot nu toe admin, maar dat zal veranderen.

De communitymanagers krijgen de bevoegdheid om van Discord de perfecte plek te maken voor de Haven-community, zodat ze de volledige controle overnemen.

Als gevolg hiervan zijn communitymanagers waar nodig al serverbeheerders geworden en zal het team de eigendomssleutels overhandigen.

Deze behoren tot de meest vertrouwde en hardwerkende leden van de gemeenschap - en er zijn geen betere mensen om deze server te gebruiken. 

Het aankondigingskanaal zal nog steeds worden gebruikt om de belangrijkste berichten te communiceren.

Andere gebieden voor decentralisatie

Ternio Betaalpas

Om wettelijke redenen is er een wijziging doorgevoerd in de manier waarop de kaartoperatie zal worden gestructureerd. Ternio vereist nu dat het bedrijf dat de debetkaart ondersteunt, gevestigd is in de VS, in tegenstelling tot het VK zoals oorspronkelijk bedoeld. 

Twee leden van de gemeenschap hebben al gereageerd op deze verandering, hebben een nieuwe bedrijfsentiteit in Delaware gevormd en werken aan due diligence-procedures om dit vooruit te helpen. Dit decentraliseert het project verder, omdat de pinpas duidelijk wordt verwijderd van het project zelf. 

fundament

De stichting Haven Protocol werd opgericht in 2021. Het was gedeeltelijk bedoeld als een nuttige juridische entiteit, in een crypto-vriendelijke jurisdictie, om het project te helpen beheren en zijn belangen te behartigen.

Tijdens de laatste fase van het opzetten deden zich echter een aantal uitdagingen op het gebied van regelgeving voor. De stichting zou voordelen hebben gehad, maar ook het risico lopen een centralisatiepunt te worden. Om deze reden is de oprichting van de fundering gepauzeerd.

Als iemand de stichting wil overnemen om de belangen van het project op afstand te ondersteunen, aarzel dan niet om een plan aan de gemeenschap voor te stellen. Anders verwachten we dat dit zal worden gesloten als er nieuwe en meer geschikte structuren voor in de plaats komen.

Travala

De oorspronkelijke Travala-partnerschapsovereenkomst werd in 2020 afgerond, toen Covid de reisindustrie aan het decimeren was. Sindsdien heeft Travala weinig vooruitgang geboekt. Als gevolg hiervan hebben we de wens van Travala om deze deal te beëindigen geaccepteerd. Onze oorspronkelijke aanbetaling is vorige week teruggestort.

Deze overeenkomst is ondertekend door een lid van het kernteam. Nu dit is beëindigd, is het project meer gedecentraliseerd.

Schatkistrapport

Maandelijkse treasury-rapporten zullen rond het einde van elke maand worden gepubliceerd. Dit proces was onderbroken door de hack, omdat de dollarwaarde van XHV-leningen onbekend was. Alle leningen zijn inmiddels afgelost.

De onderstaande tabel bevat een momentopname van de governance-kluis (vanaf 21 februari 2022). 

Vanaf eind maart verschijnen er maandelijks reguliere treasury rapportages.

Decentralisatie – Volgende stappen

Om deze plannen vooruit te helpen, zijn een aantal eerste stappen gedefinieerd.

 1. Het Core-Team Discord-label wordt verwijderd, omdat er alternatieve werkgroeplabels worden gebruikt.
 2. Het eigendom van de Discord-server wordt overgedragen aan communitymanagers.
 3. Er worden werkgroepen opgericht om de processen rondom de gemeente te definiëren
nl_NL_formalNederlands (Formeel)