xBTC Beperking van prijsvertraging

 Sinds de lancering van xAssets, en meer specifiek xBTC, hebben we allemaal heel veel aandacht besteed aan hoe het protocol wordt gebruikt. Haven, xUSD en het xAsset-ecosysteem is anders dan ooit tevoren, dus zoals je zou verwachten, leren en passen we ons allemaal constant aan om het succes van het project te verzekeren.

In onze recente Marktvolatiliteitsrapport we hebben het effect van de marktcorrectie van vorige maand bekeken. Het team was verheugd dat het protocol naar verwachting presteerde. Het rapport wees echter wel op één zorg, waarbij handelaren profiteerden van een vertraging in prijsrecords voor de meest volatiele xAsset, xBTC.

We hebben geluisterd naar het debat in Discord en specifieke feedback van een reeks gebruikers, en hebben het volgende plan opgesteld.

Handelen versus activaopslag

Om dit gesprek in context te plaatsen, is het de moeite waard om het doel van het Haven-protocol te overwegen.

De reeks synthetische activa van Haven heeft elk zijn eigen gebruiksscenario. Zet ze bij elkaar en ze creëren een investeringstool die lijkt op een offshore-bankrekening. Deze analogie past, aangezien het beoogde gebruik van Haven de opslag van privé-activa is. Dit in tegenstelling tot een handelsplatform, dat een heel ander ontwerp zou vereisen. Handelsplatforms profiteren van gecentraliseerde technologie met lage latentie om efficiënt over marktinformatie te onderhandelen, terwijl activaopslag robuuste decentralisatie en platformbeschikbaarheid op lange termijn vereist.

Als gevolg hiervan zijn de vergoedingen, sloten en andere mechanismen die in dit bericht worden besproken, niet bedoeld om handelaren aan te spreken. In plaats daarvan zijn ze van plan een betrouwbaar ecosysteem voor de lange termijn te creëren dat niet alleen xUSD ondersteunt, maar investeerders ook in staat stelt activa op te slaan en te beheren.

Het 'mint and burn'-mechanisme van Haven betekent dat het netwerk perioden van inflatie, deflatie en stabiliteit doormaakt. Dit is door het ontwerp. Maar het netwerk is niet duurzaam als er mazen in de wet zijn waardoor gebruikers activa kunnen afdrukken zonder passend risico en wrijving. De prijsvertraging creëert zo'n maas in de wet, die zal resulteren in onnatuurlijke en onaanvaardbare inflatie als deze niet wordt aangepakt.

Het effect van prijsvertraging in volatiele markten

Sommige handelaren probeerden te profiteren van een prijsvertraging in xBTC-conversies tijdens de meest volatiele perioden van Bitcoin. Deze vertraging was altijd verwacht, maar de 0,3%-vergoeding en een vergrendelingstijd van 20 minuten waren bedoeld om het onrendabel te maken. Helaas was deze maatregel niet voldoende, aangezien we grote houders vrij snel in en uit xBTC hebben zien gaan om xUSD te winnen. 

Het team reageerde snel door de xBTC-conversieprijs aan te passen om een voortschrijdend gemiddelde van één uur te gebruiken in plaats van de spotprijs. Dit verminderde aanzienlijk de prijsvolatiliteit en dus de potentiële winst (zie onderstaande grafiek). Het stopte ook een probleem waarbij handelaren twee tegengestelde transacties in hetzelfde blok konden doen met verschillende prijsrecords - om winst te garanderen. Bij de MA kan dat niet meer.

De MA-update heeft de maas in de wet niet gedicht, maar het was een snelle patch om de impact te minimaliseren, terwijl we een meer robuuste en permanente aanpak beoordelen.

Wat veroorzaakt de prijsachterstand?

Alle Haven-conversies zijn afhankelijk van een prijsrecord van het orakel. Idealiter zou altijd de huidige spotprijs worden gebruikt, maar verschillende factoren zorgen ervoor dat deze conversieprijs achterblijft bij de spotprijs:

  1. ChainLink pricing oracle levert geen live prijs. Het wordt elke x minuten bijgewerkt, of eerder als de prijs meer dan 0,5% afwijkt (sinds de laatste update).
  2. Conversies zijn gebaseerd op het prijsrecord dat in het vorige blok is opgeslagen, waardoor een vertraging van 2 minuten ontstaat.
  3. Het protocol staat 10 blokken toe om een transactie te bevestigen voordat deze wordt afgewezen. Hierdoor kunnen gebruikers prijsrecords gebruiken die tot 10 blokken oud zijn.

Hoe te voorkomen dat gebruikers de prijsvertraging spelen?

Het team en de community hebben een aantal opties bekeken om de winst van iedereen die deze vertraging uitbuit, te beperken. We zijn van plan om 4 wijzigingen aan te brengen om dit aan te pakken

  1. Verhoog de kosten
  2. Introduceer een fee burn
  3. Verhoog de vergrendelingstijden
  4. Verkort het voortschrijdend gemiddelde

Elk van deze veranderingen zal het vermogen om zonder risico te profiteren verminderen.

xAsset-conversiekosten 

Momenteel is de vergoeding 0,3% voor conversies tussen xAssets en xUSD. We zijn van plan dit te verhogen naar 0,5%. 

We zijn van plan deze vergoeding te verhogen om de prikkel om het systeem te spelen te verminderen. Deze wijziging is van toepassing op alle xAssets. Door over de hele linie een consistent tarief te hebben, blijven de kosten eenvoudig te begrijpen, blijft de inflatie onder controle en wordt voorkomen dat bots plotselinge prijsveranderingen in de minder volatiele activa uitbuiten.

De 0,5%-snelheid is specifiek gekozen, omdat deze overeenkomt met en daarom elk voordeel neutraliseert dat kan worden behaald door de 0,5%-drempeltrigger in ChainLink te gamen.

De vergoeding branden

We zullen het protocol wijzigen om 0,4% van alle activaconversiekosten te verbranden. (80% van de vergoeding van 0,5%) 

Het verbranden (of vernietigen) van vergoedingen zou elk buitensporig inflatoir effect, veroorzaakt door de handel in xAssets, moeten compenseren.

De resterende 0.1% wordt gehalveerd voor de governance-portemonnee en mijnwerkers.

De governance-portemonnee wordt bewaard in de non-profit Haven Foundation - die alleen kan worden besteed aan het project. Dit zal het huidige inkomen aanzienlijk verminderen, maar recente activiteiten hebben voldoende fondsen gegenereerd, in combinatie met andere inkomsten, om de huidige activiteiten comfortabel te ondersteunen totdat we de gedecentraliseerde fase bereiken. (Zien: Het pad vooruit)

De miners ontvangen 0,05% bij elke activatransactie. De huidige configuratie betaalt miners niet voor activaconversies, dus dit zal een welkome stimulans zijn om het netwerk te ondersteunen.

Vergrendeltijden

Vergrendeltijden zijn van cruciaal belang voor XHV <> xUSD-conversies, omdat ze prijsmanipulatie ontmoedigen. Aangezien handel binnen de Haven-kluis geen invloed zal hebben op de prijs van Bitcoin, goud of andere activa, werd een tijdslot van 20 minuten voldoende geacht.

In het licht van de recente activiteit hebben we deze positie opnieuw beoordeeld. Het verlengen van deze lock-tijd zou het moeilijker maken om te profiteren van de prijsvertraging, omdat de prijs aan het einde van de langere lock-periode moeilijker te voorspellen is. Het zou ook het winstpercentage aanzienlijk vertragen - tot het punt dat het geld van een handelaar ergens anders beter geplaatst zou zijn.

We hebben overwogen dat een handelaar short zou kunnen gaan in BTC op een beurs om prijsveranderingen tijdens de blokkeringsperiode af te dekken. Maar winst op een ander systeem blaast Haven niet op, dus dit is van weinig belang. 

We stellen een 48-uurs slot voor op alle xasset-conversies

Het voortschrijdend gemiddelde wijzigen

Het voordeel van het gebruik van een voortschrijdend gemiddelde prijs is dat het de volatiliteit afvlakt, wat de mogelijkheid om het systeem te spelen vermindert. Aan de andere kant geeft het handelaren een blik op de toekomst, waardoor ze een voordeel hebben. Momenteel wordt een MA van 1 uur gebruikt om deze twee factoren in evenwicht te brengen. Een recent overzicht van de gegevens suggereert dat een MA van 30 minuten een beter compromis zou zijn, omdat het nog steeds de volatiliteit vermindert, maar het beeld van de toekomstige MA-prijs halveert.

Volgende stappen

Het is duidelijk uit recente Discord-discussies dat de gemeenschap dringende actie ondersteunt om de impact van dit soort handel te verminderen. Om deze reden zullen we zo snel mogelijk doorgaan met deze wijzigingen, maar ze zullen een harde vork vereisen. We maken zo snel mogelijk een splitsingsdatum bekend.

Het team heeft ook andere maatregelen overwogen, die kunnen worden genomen als deze geplande wijzigingen niet het gewenste effect hebben.

We begrijpen dat sommige van deze wijzigingen misschien niet populair zijn, met name degenen die binnen hun portemonnee willen handelen, maar onze eerste zorg is de gezondheid van het netwerk. Deze veranderingen zijn dus nodig.

Bedankt allemaal voor jullie steun.

nl_NL_formalNederlands (Formeel)